Inne

Posiłki w żłobkach, czyli jak dogodzić żołądkowi dziecka

To raczej oczywiste, że odpowiedni dobór produktów spożywczych jest niezwykle istotny dla zdrowego rozwoju małego człowieka. Optymalna dieta dla dziecka nieco różni się od posiłków dla osób dorosłych, ponieważ maluchy mają własne zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze, nie wspominając już o ich odpowiednim porcjowaniu i stałych porach serwowania. To właśnie z tego powodu klub malucha poświęca dużą uwagę na to, aby dostarczyć swoim podopiecznym wyłącznie to, co najlepsze, komponując pełen program pełnowartościowych posiłków.

Na czym polega dobrze skomponowana dieta dla dziecka?

Aby dany zestaw posiłków spełniał żywieniowe wymagania malucha, musi on odpowiedzieć na zapotrzebowanie konkretnych składników, pozostając przy tym naturalny i pełen mikro oraz makroelementów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obok pieczywa, kasz czy makaronów, które mają zapewnić dziecku energię, bardzo istotna jest odpowiednia porcja owoców oraz warzyw, aby szkrab zjadł również ważne dla niego witaminy. Kompletny posiłek uzupełniony powinien być porcją mięsa, nabiału czy innego produktu o odpowiedniej ilości białka, stanowiącego dla młodego organizmu podstawowy budulec.

Klub malucha a kulinarne gusta dzieci – jak dogodzić małym podniebieniom?

Z zapewnieniem dzieciom dobrze zbilansowanych posiłków jest jednak jeszcze jeden problem, a mianowicie kwestia smaku zaserwowanych im dań. Dzieci uczęszczające do żłobków są różne, stąd duży zakres nawyków żywieniowych, przez co niektórzy z podopiecznych mogą wyjść na prawdziwych niejadków. Poza tym klub malucha zdaje sobie sprawę z niemal uniwersalnego upodobania dzieciaków do wszelkiej maści łakoci, dlatego wiele z zapewnianych im dań ma słodki charakter, chociaż bez nadmiernych ilości cukrów – stawia się raczej na owocowe dodatki. Prawidłowo ułożony plan posiłków dla najmłodszych musi także zawierać konkretne alternatywy dla dzieci, które w kwestii żywienia zmagają się z pewnymi ograniczeniami, jak alergia czy nietolerancja laktozy.